Årets talare
Johanna Månsson Grahn
Inställd
Johanna är Head of Development på Iteam och är en erfaren programmerare sedan 20 år och en passionerad ledare som brinner för teknikens förmåga att förena människor och forma framtiden. Johanna tror på effektiv och värdebaserad mjukvaruutveckling, där tekniken inte bara löser problem utan också bidrar till ett hållbart samhälle.
Under 90-talet glänste Sverige som en teknologisk förebild, med Stockholm utnämnd till "Internets huvudstad". Men denna glansperiod har också kastat långa skuggor över Sveriges väg in i AI-eran, särskilt inom den offentliga sektorns digitalisering. Denna session dyker ner i hur vårt imponerande teknologiska förflutna påverkar vår förmåga att anamma den digitala omställningen och AI-drivna framtiden. Vi utforskar skillnaden mellan privat och offentlig sektors digitala mognad, identifierar hinder och möjligheter, och diskuterar hur vi kan övervinna dessa för att inte bara ifrågasätta utan också forma framtiden. Genom att erkänna var vi står och vart vi behöver gå, kan vi tillsammans navigera mot en mer inkluderande och mer innovativ digital framtid för Sverige.
Robert Olsen
Ett blint perspektiv på tillgänglighet
Mitt i livet med 25 års arbetslivserfarenhet med roller som programmerare, utbildare, support och mjukvarutestare förlorade Robert synen. Med ett stort teknikintresse och viljan att alltid lära sig fortsätter livet både på jobbet och fritiden. RoboVision grundades 2022 med fokus på att sprida kunskap och öka medvetenheten om brister i tillgänglighet inom IT. Robert med sin unika kombination av erfarenhet och nuvarande verklighet presenterar tillgänglighet ur ett blint perspektiv med glimten i ögat.
Emanuel Johansson
Text embeddings och effektiva rekommendationer
Teknisk fysiker med bakgrund inom embedded mjukvara och bildbehandling som har hållit på med ML och AI sedan innan GPU:er och cloud var en grej. Kommer senast från att ha jobbat med rekommendationer på IKEA och innan dess Prisjakt, men jobbar idag som Principal Data Scientist på Substorm. Jobbar idag med en bred flora av modeller och tekniker, från de senaste språkmodellerna till rekommendationer, computer vision och forecasting.
Andreas Olsson
Fast i designfällan
Andreas är designer med över 10 års erfarenhet av digital och användarcentrerad design. Med erfarenheter från bland annat mediebranschen, e-hälsa och eye tracking driver han nu egen verksamhet under namnet People & Pixels.
Trots att vi vet att vi ska designa för att möta behov har vi ibland en förmåga att pusha pixlar för långt. Är det ett uttryck för kreativitet, eller är vår kreativitet i obalans?
Elin Larsgren
Utveckla arbetet med UX i mindre organisationer
Elin är en entusiastisk UX designer verksam på SAAS bolaget Blikk som brinner för kreativ problemlösning och att skapa meningsfulla upplevelser som har en positiv inverkan på människors liv.
UX design är ett växande område som har stor värdeskapande effekt. Trots att många förstår att det finns ett värde med UX är den outnyttjade potentialen stor. Tillämpningen, designmognaden och kunskapen är fortfarande låg i många bolag. Dessutom är det vanligt att UX teamet bara består av en person, om det ens finns en uttalad UX roll, vilket kan göra det till en utmaning att utveckla området inom sitt företag. I denna föreläsning delar jag med mig av insikter och lärdomar från att komma in som den första UX designern i ett bolag under mina egna första steg in i branschen, sammanvävt med Blikks utveckling som bolag. En introduktion riktad till dig som brinner för användarupplevelse, UX designer eller inte, på hur ett företag kan gå till väga för att ta de första stegen mot en strukturerad designprocess där designbeslut valideras och användare är naturligt integrerade. Jag presenterar metoder för att börja jobba mer datadrivet och vad företag har att vinna på en sådan satsning. Ni får också med er en del praktiska tips för att springa runt med stora skor utan att snubbla, åstadkomma mer med begränsad tid och resurser samt för att fortsätta utvecklas i ett team som ensam designer. En how-to-guide jag önskar att jag själv hade haft som förhoppningsvis är användbar och troligtvis relaterbar.
Petter Sigfridsson
Infrastructure as Code X Pulumi
Petter älskar allt som har att göra med tech och utveckling men speciellt Cloud/DevOps området. Gillar utmaningar och att lösa komplexa problem. Arbetar i dag som team lead och konsult på Cloudspin i Piteå.
I föreläsningen diskuteras Infrastructure as Code (IaC) och dess fördelar, Pulumi's distinkta egenskaper och dess jämförelse med andra IaC-verktyg som Terraform, praktiska användningsexempel på Pulumi för molninfrastrukturhantering, och steg-för-steg guide för att automatisera IaC-pipelines med Pulumi, inklusive verkliga exempel på dess tillämpning.
John Eriksson
Människa.API
Datornörd och programmerare ända sedan Commodore 64 som blev förälskad i neurala nätverk och genetiska algoritmer under 90-talet. Numera IT-arkitekt på Metria där vi bland annat utforskar hur vi kan använda AI på en rad områden som rör geografisk data och fastighetsinformation.
AI-tjänster som ChatGPT, Gemini och DALL·E 2 dyker upp precis överallt i sociala medier, vid fikabordet och i nyheterna. De är på många sätt fantastiska verktyg och det känns nästan magiskt att man kan prata med dem som om de vore en människa och att de faktiskt oftast förstår vad man säger. Men hur får man ett traditionellt datorsystem att prata med en AI? Plötsligt ska en dator prata med en annan dator som har börjat prata som en människa.
Richard Alm
Sluta med E2E-testerna och låt oss göra något bättre
Richard är systemutvecklaren från Xlent som har spenderat de senaste tre åren med att konvertera från monoliter till mikrotjänster och gillar att ifråga sätta sina tidigare erfarenheter och lära sig nytt. Vardagen spenderas i det stora med att skriva java och CI/CD.
Det finns många val och utmaningar när man jobbar i en mikrotjänstarkitektur. En av utmaningarna är att säkerställa att mikrotjänsterna kan prata och förstå varandra och traditionellt har vi gjort det med E2E-tester. Men är E2E-tester rätt väg att gå med mikrotjänster och år 2024? Hjälper E2E-tester oss i det vi vill uppnå med mikrotjänster eller stjälper det istället? Har vi något alternativ?